Victor Rebengiuc a debutat în cinema în 1956. De-a lungul carierei sale cinematografice a jucat în 48 de filme, printre care Pădurea spînzuraților (regia Liviu Ciulei), De ce trag clopotele, Mitică? (regia Lucian Pintilie), Moromeții (regia Stere Gulea), Balanța (regia Lucian Pintilie), Cel mai iubit dintre pământeni (regia Șerban Marinescu), Terminus Paradis (regia Lucian Pintilie), Niki Ardelean, colonel în rezervă (regia Lucian Pintilie) sau Medalia de onoare (regia Călin Peter Netzer).
Film Cel Mai Iubit Dintre Pamanteni 21
The Seventh Room este un film despre Edith Stein, o călugăriță germană cu origini evreiești care s-a convertit la catolicism. O mare parte din prima parte a vieții și-a petrecut-o în cercuri academice, unde, conform filmului, se afla în tensiuni cu unul dintre colegii ei profesori, Joseph Heller, un susținător al ideologiilor de dreapta. În 1933, după ce evreilor li s-a interzis să mai predea, aceasta s-a călugărit. Însă, când pornește al Doilea Război Mondial, Heller, devenit un important oficial nazist, se răzbună. O deportează la Auschwitz.
Filmul ''Cel mai iubit dintre pământeni'', regizat de Şerban Marinescu şi realizat în perioada 1992-1993, este de referinţă pentru cinematografia românească, dar a rulat numai în Canada, în Statele Unite şi în ţări din Europa, mai puţin în România.Filmul nu este o ecranizare a romanului cu acelaşi titlu scris de Marin Preda, ci o adaptare cinematografică al cărei scenariu, scris tot de Şerban Marinescu, nu respectă întocmai acţiunea cărţii.Personajul principal al filmului este profesorul de filosofie Victor Petrini, o persoană paşnică, ridicată de Securitate pe neaşteptate şi cu brutalitate, apoi arestat, din cauza unei scrisori pe care i-o trimisese un fost coleg de facultate, care se încheia cu o glumă pe care o tot spuneau cei doi colegi: "Aştept ordonanţele dumneavoastră".Urmează o anchetă dură şi absurdă, în care este obligat să explice conţinutul scrisorii interceptate de organele de ordine.În urma unui simulacru de proces, Petrini este condamnat la ani grei de detenţie. Experienţele odioase, umilitoare şi traumatizante din închisoare - ca deţinut - şi apoi momentele de aşa zisă libertate, poate şi mai odioase prin restricţii - mai întâi angajat la hingheri, în bătaie de joc, îl fac pe Petrini să se gândească mai mult la sensurile filosofice ale vieţii.Filmul prezintă drama intelectualului din România în anii '50 - '60, iar felul în care actorul Ştefan Iordache interpretează personajul Petrini este de excepţie. Alături de Ştefan Iordache, din distribuţie fac parte nume mari ale cinematografiei româneşti: Maia Morgenstern, Tora Vasilescu, Gheorghe Dinică, Dorel Vişan, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Ion (Nino) Anghel, Mitică Popescu, Colea Răutu, Mariana Mihuţ, Valentin Uritescu, George Constantin, Ileana Predescu, Ion Fiscuteanu, Ştefan Bănică şi alţii."Petrini, filozof de profesie, e ridicat de Securitate, din paşnicul său cămin, şi supus anchetei, din cauza unei scrisori interceptate pe care unul dintre foştii săi colegi de facultate o încheia cu un banc stupid, schimbat frecvent între ei: 'Aştept ordonanţe'. Experienţa de deţinut in universul concentraţionar şi apoi între zidurile la fel de închise, ale 'libertăţii' îi lărgesc eroului orizontul filosofic", se arată în prezentarea filmului pe site-ul cinemagia.ro."Filosoful Victor Petrini ajunge să fie arestat de către Securitate, din cauză că un ofiţer analfabet nu înţelege semnificaţia unui cuvânt dintr-o scrisoare primită din străinătate şi astfel, acesta este condamnat la ani grei de închisoare în temniţele comuniste. În spatele gratiilor, Petrini încearcă să nu se dezumanizeze, în ciuda faptului că se confruntă în fiecare zi cu bestialităţi inimaginabile şi este nevoit să suporte violenţe fizice, verbale şi psihice", scrie site-ul cinamaraton.ro, în prezentarea filmului. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Gabriela Badea) 2ff7e9595c
Comments